Veelgestelde vragen

Aanvragen

Hoe gaat een aanmelding in zijn werk?

Na uw aanmelding bellen wij u om de zonnepanelen te bespreken. Daarna inspecteren wij op afstand of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Soms vragen we of u een foto van de woning wilt sturen. Na de inspectie sturen we een aanbod met daarin uw verwachte voordeel. Ook ziet u hierin hoe wij de panelen op uw dak plaatsen. 

Ik ben geen huurder bij Habeko wonen, kan ik ook gebruik maken van het aanbod?

Helaas kunt u geen gebruik maken van het speciale aanbod voor huurders van Habeko wonen. U kunt wel kiezen voor zonnepanelen van Energie in Huis. Kijk hier voor op www.energieinhuis.nlAanbod

Wanneer ontvang ik het aanbod?

We nemen in principe binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op. Binnen één week na de aanvraag ontvangt u van ons het aanbod.

Heb ik minder voordeel omdat de gebruiksvergoeding verhoogd is?

Nee, in het nieuwe aanbod worden zonnepanelen met een hoger vermogen aangeboden dan in het eerste aanbod. U wekt meer zonnestroom op per zonnepaneel en bespaart daarmee extra op uw stroomrekening. Habeko wonen heeft de prijs per zonnepaneel in het nieuwe aanbod zo vastgesteld dat het financiële voordeel dat u jaarlijks met de nieuwe zonnepanelen behaald zoveel mogelijk gelijk is aan het oorspronkelijke aanbod.

Hoe kan ik ingaan op het aanbod?

Print de overeenkomst uit en verstuur die per post naar Energie in Huis, Postbus 56710, 1040 AS te Amsterdam. Nog makkelijker is printen, ondertekenen, scannen en mailen naar

Meer over zonnepanelen

 

Zonnepanelen

Wat is een zonnepaneel? 

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Een zonnecel is een dun plakje materiaal (silicium) dat tussen twee transparante platen is geplaatst. Zodra hier zonlicht op valt, zet de zonnecel zonlicht om in stroom. 

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen produceren stroom zodra er zonlicht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een zonnepaneel produceert ook energie als het bewolkt is. In dat geval gebruikt een zonnepaneel indirect licht. De zonnepanelen geven de stroom door aan de omvormer. Een omvormer is een apparaat dat de stroom geschikt maakt om in huis te gebruiken.

Wat leveren zonnepanelen op?

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. De stroom die u opwekt, hoeft u niet meer af te nemen van uw energiemaatschappij. Hierdoor houdt u geld over. Hoeveel stroom u opwekt hangt onder andere van uw dakligging en de hoeveelheid zonneschijn af.

Wanneer zijn zonnepanelen voordelig?

Zonnepanelen zijn interessant op daken met voldoende zoninstraling. Wij kijken of uw dak geschikt is. Over de zonnestroom die u zelf verbruikt bespaart u de volledige stroomprijs van uw energieleverancier (ongeveer 20 cent per kilowattuur). Als u meer opwekt dan u verbruikt, ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding (ongeveer 7 cent per kilowattuur). Uw stroomprijs en terugleververgoeding kunt u opvragen bij uw energieleverancier.

Wie moet ik inlichten als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Om ervoor te zorgen dat uw opgewekte stroom goed wordt verrekend op uw stroomrekening, meldt u zich aan op www.energieleveren.nl. De regionale netbeheerder zal vervolgens kijken of er een nieuwe meter nodig is, zodat teruglevering van energie geregistreerd wordt. Heeft u een nieuwe meter nodig? Dan plaatst de netbeheerder deze zonder kosten.

Het is ook slim om uw energieleverancier in te lichten. Zij adviseren u over het verlagen van uw maandbedrag. Doet u dit niet, dan krijgt u de besparing pas terug bij uw jaarafrekening.

Hoe kan ik de opbrengst van mijn zonnepanelen zien? 

Dit kan via een app op uw telefoon, tablet, computer of het scherm in de meterkast. 
 
 

Omvormers

Wat is een omvormer?

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op maar in huis gebruikt u wisselstroom. De omvormer maakt de stroom geschikt voor gebruik in huis.

Hoeveel geluid maakt de omvormer?

Omdat de omvormers op het dak bevestigd zijn, hoort u ze binnen niet.

 
 

Installatie

Wat gebeurt er op de dag van installatie en wat moet ik doen? 

De monteur voert de werkzaamheden uit in de meterkast. Zorgt u ervoor dat de ruimte in en rondom de meterkast goed bereikbaar is voor de monteur. We plaatsen de panelen op het dak. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen plaatsen wij een steiger. Zorgt u ervoor dat de hiervoor benodigde ruimte vrij is.

Wie komt de zonnepanelen bij mij installeren? 

Energie in Huis regelt de installatie. De installateurs die in opdracht van Energie in Huis werken hebben allemaal een NEN1010 en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) certificaat. Zo monteren ze alles veilig op het dak en dragen er zorg voor dat ook de aansluiting op het net veilig is. Ze laten de werkplaats netjes achter. Bent u toch niet helemaal tevreden, neemt u dan gerust contact op met Energie in Huis.

 
 

Monitoring en terugleveren

Kan ik energie afnemen en terugleveren?

Opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw leverancier. Op het moment dat u zelf niet genoeg energie opwekt neemt u energie af van de leverancier. Uw teruglevering en afname worden jaarlijks tegen elkaar afgestreept. Dit heet salderen. Als u meer teruglevert dan afneemt krijgt u een vergoeding van uw leverancier.  

Heb ik een nieuwe energiemeter nodig?

Dat is afhankelijk van uw huidige meter. Veel woningen hebben een verouderde energiemeter. Dit type meter kan in veel gevallen teruglevering van energie registreren, maar niet in alle gevallen. Als er een ongeschikte meter aanwezig is, vervangt de netbeheerder deze kosteloos. Zij plaatsen een slimme energiemeter die de opgewekte energie registreert.  

Hoeveel kost een slimme meter?

Als u de zonnepanelen registreert via www.energieleveren.nl kost een slimme meter u niets.

 
 

Overeenkomst zonnepanelen

Betaal ik elke maand en elk jaar hetzelfde voor de zonnepanelen? 

U betaalt €18,- per maand voor het gebruik van de zonnepanelen. Dit zijn servicekosten. Deze kosten blijven 25 jaar gelijk en hebben geen invloed op de huurprijs.

Kan ik overstappen van energieleverancier? 

Ja, de zonnepanelen staan los van uw energiecontract. Geeft u bij het overstappen wel aan dat u zonnepanelen heeft, zodat uw nieuwe energieleverancier daar rekening mee houdt.

Hoe betaal ik? 

De kosten voor de bijdrage van de zonnepanelen betaalt u via de servicekosten.