Veelgestelde vragen

Aanvragen

Na uw aanmelding bellen wij u om de zonnepanelen te bespreken. Daarna inspecteren wij op afstand of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Ook vragen we of u een foto van de meterkast en het dakvlak wilt sturen. Na de inspectie sturen we een aanbod met daarin uw verwachte voordeel. Ook ziet u hierin hoe wij de panelen op uw dak plaatsen.

Helaas kunt u geen gebruik maken van het speciale aanbod voor huurders van Habeko wonen.

Aanbod

Energie in Huis neemt in principe binnen twee werkdagen telefonisch contact met u op. Binnen één week na de aanvraag ontvangt u van Energie in Huis een persoonlijk aanbod met de overeenkomst.

Nee, in het nieuwe aanbod worden zonnepanelen met een hoger vermogen aangeboden dan in het eerste aanbod. U wekt meer zonnestroom op per zonnepaneel en bespaart daarmee extra op uw stroomrekening. Habeko wonen heeft de prijs per zonnepaneel in het nieuwe aanbod zo vastgesteld dat het financiële voordeel dat u jaarlijks met de nieuwe zonnepanelen behaald zoveel mogelijk gelijk is aan het oorspronkelijke aanbod.

Print de overeenkomst uit en verstuur die per post naar Energie in Huis, Postbus 56710, 1040 AS te Amsterdam. Nog makkelijker is printen, ondertekenen, scannen en mailen naar habeko@energieinhuis.nl.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Een zonnecel is een dun laagje materiaal (silicium) dat tussen twee transparante platen is geplaatst. Zodra hier zonlicht op valt, zet de zonnecel zonlicht om in stroom.

Zonnepanelen produceren stroom zodra er zonlicht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een zonnepaneel produceert ook energie als het bewolkt is. In dat geval gebruikt een zonnepaneel indirect licht. De zonnepanelen geven de stroom door aan de omvormer. Een omvormer is een apparaat dat de stroom geschikt maakt om in huis te gebruiken.

Met zonnepanelen wekt u zelf elektriciteit op. De stroom die u opwekt, hoeft u niet meer af te nemen van uw energiemaatschappij. Hierdoor houdt u geld over. Hoeveel stroom u opwekt hangt onder andere van uw dakligging en de hoeveelheid zonneschijn af.

Zonnepanelen zijn interessant op daken met voldoende zoninstraling. Wij kijken of uw dak geschikt is. Over de zonnestroom die u zelf verbruikt bespaart u de volledige stroomprijs van uw energieleverancier (ongeveer 21 cent per kilowattuur). Als u meer opwekt dan u verbruikt, ontvangt u hiervoor een terugleververgoeding (ongeveer 7 cent per kilowattuur). Uw stroomprijs en terugleververgoeding kunt u opvragen bij uw energieleverancier.

Om ervoor te zorgen dat uw opgewekte stroom goed wordt verrekend op uw stroomrekening, melden wij u aan op www.energieleveren.nl. De regionale netbeheerder zal vervolgens kijken of er een nieuwe meter nodig is, zodat teruglevering van energie geregistreerd wordt. Heeft u een nieuwe meter nodig? Dan plaatst de netbeheerder deze zonder kosten.

Als huurder is het ook slim om zelf contact op te nemen met uw energieleverancier. Zij adviseren u over het verlagen van uw maandbedrag. Doet u dit niet, dan krijgt u de besparing pas terug bij uw jaarafrekening.

Als de installatie is afgerond ontvangt u een e-mail van Enphase Enlighten met het verzoek om uw account te activeren. Volg de instructies in de e-mail en maak een account aan. Na het aanmaken van het account kunt u via de Enphase Enlighten app zien wat uw systeem opwerkt.

Omvormers

De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat deze direct/gelijk geschikt is voor gebruik in huis.

Omdat de omvormers op het dak bevestigd zijn, hoort u ze niet.

Installatie

We plaatsen de zonnepanelen op het dak. Om aan de veiligheidsnormen te voldoen plaatsen wij een steiger. Zorgt u ervoor dat de hiervoor benodigde ruimte vrij is. De monteur voert ook werkzaamheden uit in de meterkast. Zorgt u ervoor dat de ruimte in en rondom de meterkast goed bereikbaar is voor de monteur.

Energie in Huis regelt de installatie. De installateurs die in opdracht van Energie in Huis werken hebben allemaal een NEN1010 en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) certificaat. Zo monteren ze alles veilig op het dak, dragen er zorg voor dat ook de aansluiting op het net veilig is en ze laten de werkplaats netjes achter. Bent u toch niet helemaal tevreden, neemt u dan gerust contact op met Energie in Huis.

Monitoring en terugleveren

Opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan uw leverancier. Op het moment dat u zelf niet genoeg energie opwekt neemt u energie af van de leverancier. Uw teruglevering en afname worden jaarlijks tegen elkaar afgestreept. Dit heet salderen. Als u meer teruglevert dan afneemt krijgt u een vergoeding van uw leverancier.

Dat is afhankelijk van uw huidige meter. Veel woningen hebben een verouderde energiemeter. Dit type meter kan in veel gevallen teruglevering van energie registreren, maar niet in alle gevallen. Als er een ongeschikte meter aanwezig is, vervangt de netbeheerder deze kosteloos. Zij plaatsen een slimme energiemeter die de opgewekte energie registreert.

Als u de zonnepanelen registreert via www.energieleveren.nl kost een slimme meter u niets.

Overeenkomst zonnepanelen

U betaalt € 19,- per maand voor het gebruik van de zonnepanelen. Deze kosten blijven 25 jaar gelijk en hebben geen invloed op de huurprijs.

Ja, de zonnepanelen staan los van uw energiecontract. Geeft u bij het overstappen wel aan dat u zonnepanelen heeft, zodat uw nieuwe energieleverancier daar rekening mee houdt.

De kosten voor de bijdrage van de zonnepanelen betaalt aan Habeko.